Wednesday, August 06, 2008

Poliittista vuoropuhelua

Olen käynyt toveri Antti Kotin kanssa poliittista vuoropuhelua sähköpostitse. Aluksi se vaikutti haastattelulta, mutta kaikkien kommenttien jälkeen, täytyy olla tyytyväinen tämän hetken tilanteeseen. Tässä muutama poiminta keskustelun kulusta:

************************

Antti: Miten piirin ja osastojen yhteistyö mielestäsi toimii? Tulisiko piiristä päin ottaa aktiivisemmin yhteyttä osastoihin ja toisinpäin?

Saija: Itse ainakin kaipaisin välillä piirin taholta aktiivisempaa otetta. Nyt toiminta tosin on mielestäni Esan tultua parantunut, koska hän on ollut aktiivisesti yhteydessä ympäri maakuntaa. Mutta Esakin lopettaa lokakuussa, joten olisi tärkeää, että kontaktit jatkuisivat yhä edelleen. En kuitenkaan halua sysätä koko vastuuta yhteistyön mahdollisista heikkouksista piirille, sillä kyllä osastojenkin olisi varmasti mahdollista olla aktiivisemmin yhteydessä piirin päin: pyytää apua tapahtumiin, alustajaa kokouksiin jne. Eli siis molemminpuolisella lähestymisellä päästään parhaisiin tuloksiin.

Antin kommentti: Jotenkin nimenomaan vaalien välillä piiritason eväät osastoihin päin ovat todella heikot. Vaalityössä on parempi ote.

Saijan kommentti: Piirihallitus päätti yhdessä kevään kokouksessa olla palkkaamatta toimistolle toimistonhoitajaa, jotta voitaisiin käyttää tämän kaltaisia projektityöntekijöitä jatkossakin. Tässä ehkä voisi olla avain välien lämmittämiseen.

*************************

Antti: Etenkin pienissä osastoissa kaivataan piirin suunnalta tukea. Miten parantaisit tätä tarjontaa piirin puheenjohtajana?

Saija: Piirin puheenjohtaja olen valmis itse auttamaan ja tukemaan yhdistyksiä niiden toiminnassa omien resurssieni mukaan esimerkiksi osallistumalla yhdistysten tilaisuuksiin. Taloudellinen tuki olisi toki tärkeää, mutta taloudellisen tilanteen huomioon ottaen, tuki ei taida kummoiseksi nousta. Mielestäni osastoille pitäisi järjestää enemmän koulutus-tarjontaa ja yhdistysten yhteisiä tapaamisia(vrt. puolueen puheenjohtajapäivät, jonka tapainen tapahtuma voitaisiin toteuttaa myös piiritasolla).

Antin kommentti: Osastojen yhteistoiminnan kehittäminen on hyvä idea. Hyvät mallit on rohkeasti otettava käyttöön muuallakin kuin omassa osastossa. Pitäisi päästä pois siitä "näin on aina tehty, näin tehdään nyt ja tulevaisuudessakin"-ajattelusta. Yksi hyvä lääke tähän on valita osastoihin uusia ennakkoluulottomia puheenjohtajia. Piiristä päin tähän ei tosin voida vaikuttaa. On mentävä aika lailla paikallisten toimijoiden mukaan, ei ylhäältäpäin käskien.

Keskeinen juttu piirin ja osastojen välillä on kommunikoinnin kehittäminen siihen pisteeseen että molemmat tahot vetävät paattia samaan suuntaan. Nyt monesti molemmin puolin hyvää tarkoittavat aikeet ja aloitteet saavat toisella puolella nihkeän vastaanoton.

Saijan kommentti: Mikäli piiri ennakkoluulottomasti valitsee uuden puheenjohtajan, niin silloin viesti saattaa mennä myös paikalliselle tasolle(vrt. puolueen uusi johto). Puolueessamme elää hyvin vahvana ajatus siitä, ettei istuvaa puheenjohtajaa haasteta, mikä on aika omituista ja osaltaan estää muutoksen tapahtumista. Tämä on pitkän ajan jatkumon tulosta ja vaatisi sen, että joku rohkeasti lähtisi haastamaan myös istuvat puheenjohtajat. Ainakin saataisiin keskustelua aikaan ja ehkä sitä kautta muutosta.

************************

Antti: Minkälaisia poliittisia päätöksiä kuntatasolla voidaan tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja ympäristön tilan kohentamiseksi?

Saija: Kaavoitus, talojen lämmitysratkaisut, joukkoliikenne, kierrätysmahdollisuudet ovat sellaisia asioita, joilla voidaan suurestikin vaikuttaa ympäristön hyväksi. Kaavoituksessa tulisi ottaa huomioon olemassa olevat koulut, työpaikat ja kunnallistekniikka, jotta oltaisiin järkevällä tavalla rakentamassa uutta asutusta. Asuntoalueen rakentaminen kauas palveluista, julkisen liikenteen piiristä tarkoittaa lisäkuormitusta myösympäristölle puhumattakaan kunnan taloudesta.

Mielestäni pientalorakentamisessa tulisi ottaa entistä enemmän huomioon myös ympäristötekijät ja pyrkiä lämmitysratkaisuissa hakemaan öljy- ja sähköriippumattomia ratkaisuja. Kunta voisi tässä toimia aktiivisesti mm.kaukolämmön edistäjänä tarjoten tietoa vaihtoehtoisista ratkaisuista. On käsittämätöntä, että kaukolämpöverkon alueelle saa rakentaa edelleen taloja, jotka lämpiävät öljyllä!

Joukkoliikenne tulisi varsinkin suuremmissa kunnissa saattaa siihen tasolle, että päivittäiset asiat on mahdollista hoitaa ilman autoa. Pitkällä tähtäimellä maksuton joukkoliikenne on tavoitteena, mutta sitä ei voida ilman valtion vahvaa panosta saavuttaa. Tosi asia on kuitenkin, että varmastikaan joka kolkkaan ei ole mahdollista julkista liikennettä saada, mutta tällöinkin palvelubussien ja tilausvuorojen avulla voitaisiin sekä parantaa kuntalaisten saamaa palvelua että vähentää ympäristökuormaa, ottaen huomioon, että kaikki tekisivät matkan omalla autolla.

Kunnan on myös tarjottava kuntalaisille mahdollisuus kunnolliseen kierrätykseen. Tämä voidaan tehdä yhteistyössä ulkopuolisen tahon kanssa, mutta kuntalaisella tulee olla mahdollisuus päästä eroon jätteistään asianmukaisesti. Salossa Rouskiksen hyötyjätepisteitä on jo kiitettävästi, mutta mm. biojätteen hyötykäyttö ja kierrätys on ainakin pientaloaluilla verraten vaikeaa. Samoin muovia ei minnekään pisteisiin saa vapaasti viedä. Tässä on mielestäni yksi ympäristöteko, jos kierrättämisen mahdollisuuksia lisätään.

Antin kommentti: Vaikuttaa, että olet tälle uhrannut enemmänkin ajatusta. Hyvä niin! Tärkeä kunnallisvaaliteema!

***********************

Antti: Porvarihallituksen toimien myötä, inflaation laukatessa hurjasti ja ihmisten henkilökohtaisessa taloudessa tulojen ja menojen heitellessä rajusti on helppo povata, että kunnallisvaalien keskiöön nousevat kysymykset rahasta ja veroista. Miten varmistetaan samalla meidän omien tärkeiden teemojemme tehokas esiintuominen, palveluista puhuminen ja vilkas arvokeskustelu?

Saija: Keskustelun ylläpitäminen meille tärkeistä asioista on mielestäni meidän jokaisen vastuulla omissa kunnissamme. Valtakunnan tasolla uskon, että uusi puoluejohto pyrkii pitämään teemoja esillä, mutta kunnissa on kaikkien sosialidemokraattien tehtävä puhua puolueemme arvoista ja tavoitteista. Kunnat ovat kuitenkin kaikki erilaisia, joten toisessa kunnassa henkireikä voi olla toisessa vähemmän merkityksettömässä asemassa. Veroista puhumista tuskin voi välttää ja meidän on siinäkin keskustelussa tuotava oma kantamme esiin. Kuntataloudessa eletään suurten haasteiden aikaa ja kuntaveroprosentin korottamiselta ei välttämättä vältytä.

Antin kommentti: Konkreettisemmin ja ylpeästi omat arvot esiin. Kannattaisi pohtia sitä, millainen on oma kuntani vaikkapa kymmenen, kahden tai kolmenkymmenen vuoden päästä ihannetapauksessa. Ja siitä sitten on helppo pohtia millaisilla tänään tehtävillä päätöksillä ihannetilanne tulevaisuudessa saavutetaan. Eli ne pienet askeleet kohti suurempaa päämäärää, joita kutsutaan poliittisiksi päätöksiksi.

Jos tästä ajatusleikistä ei seuraa kasapäin selkeitä esimerkkejä puolueiden eroista, niin ei mistään.

Saijan kommentti: Tässä on haasteena myös se, että saadaan oikeasti kaikki kuntapäättäjät ymmärtämään, että kunnissakin tehdään politiikkaa. Varsinkin näin liitostilanteessa huomaa, että pienissä kunnissa edustajat saattavat olla vahvan kunnanjohtajan vietävissä ja demarius on toissijaista. Isossa kunnassa näin ei enää voi olla.



0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home