Tuesday, August 05, 2008

Perunamuusista päivähoitoon

Tein eilen jotain ensimmäistä kertaa. Nimittäin perunamuusia sellaisesta valmisjauheesta! Kohtalaisen makuista siitä tuli, muttei likimainkaan vedä vertoja oikealle muusille. Nyt vain eletään sitä aikaa vuodesta, että uusista perunoista ei mielestäni vielä kunnon muusia saa. Viimeksi olen syönyt valmismuusia joskus muksuna, kun äiti kesämökillä yritti huijata minua uskomaan sen moskan olevan oikeaa muusia. Kallistakin se on. Sillä paketin hinnalla 1,67€ ostaa jo aikamoisen kasan oikeita perunoita.

Mietin tässä, että pitäisikö ihmisen pyrkiä joka päivä tekemään jotain ensimmäistä kertaa. Itselläni löytyisi varmasti paljonkin asioita, joita en vielä ole kokeillut. Eivät ne niin kovin kummoisia ole, mutta elämään varmasti tulisi uutta näkökulmaa, jos killuisi kymmenien metrien korkeudessa hyppimässä benjiä.

*************
Olympialaiset alkavat tällä viikolla. Suomeen tuskin yhtä mitalia enempää tulee, tosin kukaan ei voi varmaan täysin varmaksi sanoa Tommi Evilän ja Frantz Kruegerin tuloskuntoa. Tämän kertaisten Olympialaisten pitämistä on leimannut kaksi asiaa: Kiinan ihmisoikeustilanne sekä Pekingin ympäristön tila.

Kisakaupunki on paksun saastepilven peitossa, mitä pyritään ratkaisemaan rajoittamalla liikennettä ja sulkemalla tehtaita. Hyvä tietysti, etteivät urheilija kärsi saasteista, mutta kovin lyhytkestoinen ratkaisu Kiinan panokseksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tehtaat käynnistyvät taas kisojen jälkeen ja autoilukin jatkuu entisellään. Kiina on yhdessä Intian kanssa ilmoittanut, ettei aio sitoututa G8 maiden tavoitteeseen päästöjen vähentämisessä.

Maiden näkemys on mielenkiintoinen. Yhdessä ne tuottavat pian neljänneksen maailman kaikista päästöistä ja silti muiden maiden tulisi kattaa kaikki säästötavoitteet. Reilu peli? Maat perustelevat näkemystään sillä, että ne ovat vasta kehittyviä maita, joilla ei vielä ole keinoja puuttua päästöjen vähentämiseen. Tässä asiassa varmasti länsimaat voivat auttaa, mikäli apu vain otetaan vastaan. Kiinan ja Intian vastuuta on turha kiistää ottaen huomioon, että Kiinassa uusia hiilivoimaloita nousee kuin sieniä sateella. Yhteisvastuuta kaivataan!

Kiinan ihmisoikeustilanne on huolestuttava ja Olympialaiset ovat joidenkin tietojen mukaan jopa pahentaneet sitä. Positiivista on, että asia on noussut tapetille. Ongelma on, ettei asialle voida tehdä mitään ilman, että Kiina itse myöntää ihmisoikeusloukkaukset. Pekingin kisatapahtumat ovat kuitenkin avanneet keskustelun ja nyt sitä tulisi pitää yllä.

**************
Uusin puolueiden kannatusta mittaava gallup ei lupaa hyvää SDP:lle, mitä pidän vähintäänkin outona, kun hallitus toimii pelkästään omien etujensa asialla. Kävin juuri eilen keskustelun liittyen veronkevennyksiin ja päivähoitomaksuihin. Alle keskituloisessa perheessa koko veronkevennys menee kohonneisiin päivähoitokustannuksiin(kaksi lasta) ja jää vielä vajaaksi tuon nousun täyttäminen. Tämä on kiistaton tosi asia. Palkankorotukset syöpyvät ruuan hintaan.

Perheet joutuvat punnitsemaan työn mielekkyyttä, kun päivähoitomaksut leikkaavat suuren osan tuloista. Katainen perustelee veronkevennysten antamista kaikille sillä, ettei tuloveron progressiota haluta lisätä. Että on mieletöntä maksaa tienaamastaan eurosta puolet valtiolle. Ehkä onkin, mutta entä ne, joille ei veronkevennysten jälkeen jää rahaa kuin 18€/kk enemmän? Mitä sillä saa? Ei ainakaan maksettua lapsen päivähoidon korotusta. Veronkevennykseen menee rahaa 800 miljoonaa euroa, maksuttomaan päivähoitoon kuluisi vajaa 300 miljoonaa. On syvällisen arvokeskustelun aika!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home