Wednesday, July 16, 2008

Tunnettuus vai asiakysymykset?

Eilisessä Salon Seudun Sanomassa oli katugallup ihmiseten äänestyskäyttäytymisestä. Kovin monelta kannalta ihmiset omaa valintaasa pohtivat: osaa ei politiikka kiinnostanut, mutta äänestävät silti, osa ei äänestä, osa äänestää, koska haluaa vaikuttaa.

Meille kuntavaaliehdokkaille tällainen tilanne tuo haasteen, miten erottua joukosta. Moni tekee kuntavaaleissa päätöksen ihan muille perusteilla kuin puoluekantaan perustuen. Pesunkestävä kepulainen saattaa äänestää demaria, jos hyvä tyyppi sattuu kohdille ja päinvastoin. Voiko kuntavaaleissa todellisuudessa erottua asiakysymyksillä vai ratkaiseeko tunnettuus?

Tunnettuus on eittämättä etusijalla, kun kunnallisia päätöksentekijöitä valitaan, mutta uskon, että asiakysymyksilläkin voi vaikuttaa. Tunnettuus lähtee kuitenkin omien mielipiteidensä julkituomisesta. Harvalla meistä on niin suuri suku, että valinta valtuustoon on varma. Osa saa tunnettuutensa työpaikalla, osa harrastuksissa ja kuka mistäkin. Mutta äänestävätkö ihmiset vain kasvoja?

Jos äänestäjän kanta poikkeaa ehdokkaan kannasta radikaalisti, niin valitseeko hän kukaties puolitutun enemmän itsensälaisen ehdokkaan kuin tutun naapurin? Siihen, jos tietäisimme vastauksen, vaalityö olisi kosolti helpompaa.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home