Thursday, July 31, 2008

Tuloveron kevennyksiä, ostovoiman kasvua ja synnytyksiä

Valtiovarainministeriö esittää ensi vuodelle 800 miljoonan tuloveronkevennyksiä. Keskituloiselle eli 35 000€ vuodessa ansaitsevalle on siis luvassa yli 500€:n vuosittainen helpotus. Ostovoiman on laskettu kasvavan 3,5%, mikäli inflaatiovauhti hidastuu VM:n ennustamaan 2,8 prosenttiin. Myös eläkeläisten verotusta oikeudenmukaistetaan ja valtio puuttuu toimillaan inflaation torjuntaan. Ainakin omien sanojensa mukaan.

Itse olen kyllä ihan tyytyväinen, että ansiotulojen verotukseen puututaan ja niitä alennetaan, koska palkansaajathan tässä yhteiskunnassa maksavat nykyään kaiken. Ongelma on vain siinä, että verohelpotus kohdennetaan kaikille tasapuolisesti, jolloin pienituloiset eivät alennuksista pääse hyötymään. Itse pidän 35 000€ vuosituloja jo aika hyvinä ja mietinkin usein, että mistä nämä keskipalkat oikein tulevat? Kai se on niin, että yksi Jorma Ollila vääristää kaikki palkkatilastot.

Mikäli inflaatio laskee, mitä epäilen, ostovoima saattaa ensi vuonna jopa kasvaa. Mikäli näin ei käy, niin ostovoima saattaa jopa laskea, niin kuin monelle on jo tänä vuonna käynyt. Viime syksyn palkkaratkaisujen tuomat korotukset on jo monta kertaa syöty bensiinin, sähkön ja ruuan hinnan nousuilla. Väittäköön kuka mitä tahansa, mutta itse on ainakaan omassa taloudessani tuosta yhtälöstä plus-merkkistä saa.

Valtio puuttuu Kataisen mukaan inflaation torjuntaan mm. pidättäytymällä tupakkaveron(?) nostosta. Anteeksi kuinka? Terveyskeskusmaksuja voi nostaa, muttei tupakkaveroa, koska inflaatio nousee. Eivätkö palvelumaksujen korotukset vaikuta ollenkaan inflaatioon? Kysymys on kokoomukselle siksi ideologinen, että asiasta vaietaan ja se ohitetaan olan kohautuksella. Kerrassaan kummallista politiikkaa. Ristiriitaista ja kummallista herra Katainen!

Ruuan arvonlisäveroa alennetaan ensi vuoden lokakuussa viidellä prosentilla. Tämän alennuksen hinta on 500 miljoonaa euroa. Lasten päivähoidon maksuttomaksi tekeminen maksaisi yli 200 miljoonaa vähemmän, mutta se on utopiaa. Kyse ei siis ole siitä, että valtiolla ei ole varaa. Kyse on tahtotilasta ja arvovalinnoista. Sisäfileen ostaja hyötyy arvonlisäveron alennuksesta enenmmän kuin jauhelihan ostaja. Päivähoidon maksut näemmä ovat kokoomukselle vain pisara kotitalouden menoista(430€ kahdesta lapsesta per kuukausi), kun keskituloiselle se on suunnaton helpotus taloudelle.

Positiivista on, että mm. alimpiin äitiyspäivärahoihin on tulossa korotus. Lapsilisää korotetaan kympillä kolmannesta lapsesta, mikä ainakin itsestäni vaikuttaa kyseenalaiselta keinolta kannustaa ihmistä synnyttämään. Kaiken lisäksi lapset ovat epätasa-arvoisessa asemassa, kun esikoinen saa vähemmän lapsilisää kuin saman perheen kolmas lapsi. Lapsilisäjärjestelmä kaipaisi kokonaisuudistusta, jossa kaikki lapset saisivat saman suuruisen lapsilisän ja monilapsisille perheille olisi olemassa muunlainen tukijärjestelmä.

Liisa Hyssälä kannustaa ihmisiä synnyttämään lapsensa jo opiskeluaikana. Siis mitä ihmettä mahtaa ministerin päässä liikkua, kun tuollaisia ulostuloja tekee. Opiskelujen venymisestä ollaan jo nyt huolissaan ja entisestään ne venyisivät "Hyssälän mallilla". Toisekseen rahatilanne on monilla opiskelijoilla ja nuorilla perheillä muutoinkin tiukka. Moni haluaa ensin vakituisen työn, jonka saaminen on ilman lapsiakin hankalaa, ja vasta sitten perustaa perheen. Valtiolle tulisi halvemmaksi, kun opiskelijalle ei yhtä korkeaa äitiyspäivärahaa tarvitse maksaa kuin työssäkäyvälle. Työnantajan näkökulmasta tämä tietysti on ideaalitilanne: kukaan ei enää jäisi äitiyslomalle. Hienoa eturyhmäajattelua ministeri Hyssälä!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home