Tuesday, July 15, 2008

Täsmätoimilla parempaan tulevaisuuteen?

Päivän Turun Sanomissa pääministeri Vanhanen lupaa aikaistaa tuloverojen alennuksia, muttei kuitenkaan lähde kokoomuksen kelkaan, että kevennykset tulisivat kokonaisuutenaan ensi vuonna. Inflaatio laukkaa 4,4 prosentissa(monet palkat ovat nousseet tai nousevat tänä vuonna tuon saman prosentin). Jotain on tehtävä.

Tuloveron kevennykset sinällään ovat positiivinen asia. On vain kovin kummallista, että ensin kevennetään perintöverot ja sitten vasta päästään palkansaajan asialle. Jos päästään sittenkään. Hallitus on tehnyt itsensä tunnetuksi pettämällä lupauksensa. Hillitseekö tuloverojen lasku inflaatiota? Positiivisesti se vaikuttaa kyllä ostovoimaan, jos vaikuttaa. Itse törmään aina siihen, että kun verot laskevat niin palkat nousevat juuri sen verran, että tulos on +-0.
************
Jutta Urpilainen ehdotti, että hallituksen tulisi perua peruspalveluiden hinnankorotukset. Liisa Hyssälä ilmoitti, että tämä johtaa köyhille hintojen korotuksiin. Miten ihmeessä??? Jos kerran hinnat pysyvät samana, niin eiväthän ne silloin nouse. Ne pysyvät samana. Kukaties Hyssälä tarkoittaa, että niille, joille hallitus nyt heitti luun kaluttavaksi, päivähoitomaksut nousevat hallituksen esityksen summista. Kuka tietää, mutta kummallista on kepulainen logiikka.

Keskustan leirissä on myös vaadittu ruuan arvonlisäveron alentamista jo ensi vuoden alussa. Jälleen syynä on inflaation hillitseminen. Itse en näe tuossa alvin alentamisessa mitään järkeä, koska vähävaraisia se ei auta. Ruokamenot kun on jo muutenkin karsittu minimiin, niin parin euron säästö kuukaudessa on merkityksetön. Tulkoon tämä tuki jollain muulla tavoin.

Ruuan hinnan nousuun tulisi puuttua muulla tavoin. Biopolttoaineet mainitaan hyvin usein syynä ruuan hinnan nousuun. Mahdollista ja jopa todennäköistä. Tosin pientä ihmistä ihmetyttää, miten nämä asiat ylipäänsä kilpailevat keskenään. Olisiko polttoaineiden tukiaisissa korjattavaa?
**************
Kukaan hallituksessa ei kuitenkaan puhu esimerkiksi polttoaineen verotuksen keventämisestä, vaikka se on ollut yhtenä osana kiihdyttämässä inflaatiota. Kukaan hallituksessa ei puhu viime syksyn palkankorotuksista, jotka osaltaan vaikuttavat nyt syntyneeseen tilanteeseen. Tupon syntymisen myötä tuskin oltaisiin tässä.

Hallitus hyssyttelee omia toimiaan. Tottakai. Inflaatio ei ole ollut näin korkea 17 vuoteen eli juuri ennen suurta lamaa. Minne ollaan menossa? Hirvittää! Ainakin minua.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home