Wednesday, July 16, 2008

Puolustuspuhe Ollikkalan koululle

Käyn aika ajoin seuraamassa Suomi24-keskustelupalstaa. Pääosin asioihin voi suhtautua puhtaalla huumorilla, mutta nyt minua alkoi suunnattomasti häiritsemään keskustelu Valhojasta ja Ollikkalan koulusta. Yleinen käsitys on, että Ollikkalan koulu olisi jotenkin huonompi kuin muut. Tätä näkemystä perustellaan sillä, että koulussa on paljon ulkomaalaisia tai että koulussa on paljon huono-osaisia.

Mielestäni Ollikkalan koulun suuri rikkaus piilee nimenomaan siinä, että koulussa on paljon eri taustaisia lapsia. Valhojan rauhallinen pientaloalue omistusasuntoineen ja Ollikkalan kerrostalot omistus- ja vuokra-asuntoineen muodostavat alueen, jolle mahtuu monenlaista tallaajaa. On rikkaus tuntea monenlaisia ihmisiä, jotka eivät ole aivan samasta muotista veistettyjä kuin sinä. Lapset eivät katso kansalaisuutta tai taloudellista tilannetta, vaan me aikuiset teemme sen. Samalla teemme niistä peikkoja, joilta haluamme suojella lapsiamme. Mutta miltä? Suvaitsevaisuudelta?

Mitään faktaa tuskin on olemassa siitä, että Ollikkalan koulua käynyt menestyisi elämässä keskimäärin huonommin kuin vaikka Alhaisten koulua käynyt. Samalla tavoin sieltä tulee juristeja, lääkäreitä ja ekonomeja, ainakin omasta ikäryhmästäni. Moni on menestynyt elämässään erittäin hyvin ja ovat kelpo kansalaisia, vaikka ovatkin hurjassa Ollikkalan koulussa käyneet.Koulun hyvyys tai huonous on kiinni aivan muusta kuin siitä, onko siellä paljon ulkomaalaisia tai heikossa taloudellisessa tilanteessa olevia. En niele tätä perustelua.

On naiivia ajatella, että nykypäivänä pystyy elämään ilman kontaktia maahanmuuttajiin. Ne ovat työelämässä väistämättömiä. Tähän pitäisi oppia jo lapsena. Jos vieraiden kulttuurien ymmärrys puuttuu, on vaikea kohdata ulkomaalaisia. Oma ikäluokkani oli kuudennella luokalla, kun kouluun tuli kymmenkunta maahanmuuttajalasta. Meistä tuli heidän kummiluokkansa. Muistan edelleen elävästi sen pienen pojan, jonka opetin solmimaan nauhat kengistään. Tuolloin ei vielä ollut lainkaan normaalia, että koulussa on maahanmuuttajia, joten uskallan väittää, että toisen kulttuurin tuleminen omaan elämääni jo tuolloin, on tehnyt minusta avarakatseisemman kuin kukaties olisin ilman sitä.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home