Wednesday, July 09, 2008

Harmaansävyjä

Olen välillä hieman mustavalkoinen. Yleensä asioissa, jotka ovat minulle jostain syystä niin syvälle ulottuvia periaatteita, ettei niistä voi olla montaa mieltä. Valitettavasti huomaan mustavalkoisuuden joskus nostavan päätään myös sellaisissa asioissa, joita pitäisi pohtia monelta kannalta.

Mustavalkoinen saa olla esimerkiksi luottamuksen ja rehellisyyden suhteen, koska niissä ei kultaista keskitietä ole olemassa. Joko olet tai et. Harmaansävyt tulisi pyrkiä erottamaan ainakin poliittisissa kysymyksissä paremmin kuin hyvin. Ei ole niin selvää, että ydinvoima on auttamatta huono asia tai että polttoaineen verotus on liian korkea.

Myönnetään, että itsekin välillä manailen kallista bensaa, mutta voin ihan rehellisesti sanoa, että turhat ajot on meidän perheessä loppuneet. Tämä on kai ympäristöverojen tarkoitus. Toisaalta, jos verotusta muutettaisiin päästöpohjaiseksi, voisi olla, että meidän perhe luopuisi autosta kokonaan. Ei meillä ole varaa ostaa uutta autoa, sellaista vähäpäästöistä. Välillä tuntuu, että tiettyyn asemaan päästyään unohdetaan, mitä se todellinen arki on. En ainakaan minä ole valmis velaksi ostamaan 20000€ autoa.

Kyllä minua sähkön hintakin hirvittää. Mutta talomme lämpiää sähköllä ja varaavalla takalla. Ei auta itku markkinoilla. Teimme päätöksen asian suhteen silloin, kun ostimme talomme. Olemme pudottaneet huonelämpötilan noin 20 asteeseen kaikkialla talossa. Ensin se tuntui kylmältä, mutta totuttuani siihen, on mielestäni miltei helle, jos lämpötila nousee sisällä yli 22 asteen. Säästämme siis sähköä ja tämäkin on ympäristöverojen tarkoitus.

Ruuan hintakin tuntuu aika ajoin liian kalliilta. Mutta kun sitäkin suhteuttaa tiettyihin luksushyödykkeisiin, joita meidänkin taloudesta löytyy, niin hinta ei välttämättä tunnu niin hirveältä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ruuan hintaan tulisi puuttua, jottei kansalaisten ostovoima enää sen myötä heikkene. Välillä tuntuu, että kulutushysteria on vallannut ihmiset ja kaikenmaailman vemputtimia on varaa ostaa, mutta ruokaa ei. Itse sorrun samaan valitteluun välillä, mutta ruokarahat mietitään nykyään aina ensin. Ja terveellinen ruoka ei ihan oikeasti ole kalliimpaa kuin epäterveellinen!

Mustavalkoisesti siis ruoka on liian kallista, bensa maksaa liikaa ja sähkönkin hinta on kohonnut pilviin. Meillä nämä asiat ovat johtaneet ympäristötekoihin: vähentyneisiin ajokilometreihin, alennettuun huonelämpötilaan sekä einesruokien kulutuksen vähenemiseen ja terveellisempään ruokaan(teemme nykyään kaiken ruuan tuoreista raaka-aineista, laatu ratkaisee). Joskus harmaansävyjen katsominen kannattaa. Ainakin, jos haluaa nähdä hinnannousuissa positiivisia puolia.

Ihan oikeasti olen kuitenkin sitä mieltä, että hintojen nousuun olisi nyt jollain konstilla tultava tolkku. Eihän tästä pidemmän päälle mitään tule, mutta joskus ripaus positiivisuutta auttaa odottamaan toimia :)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home