Tuesday, July 01, 2008

Kokoomus köyhän asialla

Kokoomus todellakin on köyhän asialla. Käväisin lukemassa Turun Sanomien sivuilta valtiovarainministeri Kataisen kolumnin. Ei jäänyt epäselväksi, että Kokoomus todellakin on köyhän paras kaveri. Hivenen skeptinen olen kuitenkin.

Kokoomus on Kataisen mukaan keskustaoikeistolainen arvopuolue, joka toiminnallaan pyrkii kaikille oikeudenmukaisiin ratkaisuihin. Samaan syssyyn Katainen leimaa kaikki muut puolueet etupuolueiksi, jotka ajavat jonkin ryhmän etuja toisia vastaan. Siis anteeksi kuinka? Oikeudenmukaisuuden määritelmä taitaa Kataisella olla jotain aivan muuta kuin itselläni.

Vuonna 1919 Kokoomus on Kataisen tekstin mukaan tavoitellut mm. maksutonta perusopetusta, naisten aseman parantamista ja eläketurvan luomista. Kokolailla samankaltaiset tavoitteet kuin SDP asette jo kymmennen vuotta aiemmin Forssan ohjelmassaan. Jos Kokoomuksella on Kataisen mainitsema sosiaalinen omatunto, niin minne se on kadonnut? Ei se ainakaan kovin helposti ala kolkuttaa kokoomuslaisen päättäjän sisällä.

Yksityisten koulujen ja päiväkotien lisääminen, yliopistouudistus, palvelumaksujen korotukset ja perintöverouudistus kielivät kaikki jostain muusta kuin sosiaalisesta omastatunnosta. Niiltä otetaan, joilla ei alunpitäenkään liiemmälti ole. Yrityksen voi kohta periä lähes ilman veroja, mutta omakotitalosta maksat mojovat verot.

Katainen suomii myös SDP:n viime vaalien "pelottelukampanjaa" maksullisista kouluista ja vanhusten vessakäynneistä. Todellisuudessa Kokoomuksen harjoittama politiikka ei ole kovin kaukana näiden mainosten viestistä. Kokoomus on rahan puolue, pääoman puolue. Yksityistetään, yksityistetään ja näin ajetaan julkinen palvelutuotanto alemman luokan palveluiksi. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Jos ei ole varaa, käytät huonompaa.

Sosialidemokraattien tavoite on säilyttää ja kehittää julkisia hyvinvointipalveluja, joita oikeisto on hyvää vauhtia romuttamassa. SDP:llä on sosiaalinen omatunto, joka kattaa myös heikoimmista huolehtimisen. Kokoomuksen omatunto, kun taitaa tähän olla liian löyhä.

ps. Kolumnissaan Katainen mainitsee myös SAK:n viime vaalien mainoksen. Huomionarvoista on, ettei mainosta esitetty televisiossa kertaakaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home