Friday, June 13, 2008

Tradenomin paikka?

Minulla on varmastikin liikaa tekemistä jo nyt, mutta pari päivää sitten päätin selvittää, miksei ammattiyhdistykselläni ole vielä Salossa toimintaa. Vastausta saan odottaa elokuulle asti, kunhan asiaan perehtynyt virkailija palaa lomiltaan. Epäkohtaan kiinnitin huomiota ehkä siksi, että Turusta tulee jatkuvasti kutsuja erilaisiin Tradenomiliiton tilaisuuksiin. Luulen, ettei kovin moni Salosta jaksa lähteä sinne asti. Ehkä meillekin olisi ihan tervetullut oma paikallisosasto.

Tradenomeja valmistuu Salosta monia vuodessa ja luulenpa, että moni myös työllistyy seutukunnalle. Tästä päästäänkin minua ihmetyttävään asiaan. Liitto suosittaa alkupalkaksi 2150-2600€/kk, mikäli toimii koulutusta vastaavassa tehtävässä. Täällä tuollaisista luvuista voi vain unelmoida alkupalkkana. Jos vastavalmistuneena esität pk-yrittäjälle palkkatoiveen, joka alkaa kakkosella, niin hyvin todennäköisesti et pääse edes haastatteluun. Silti hakijoilta vaaditaan tradenomin koulutus.

Mistä tämä sitten johtuu? Itse olen tullut lopputulokseen, että aina on joku joka tulee halvemmalla. Työnantajat eivät aina tajua, että halvalla ei saa hyvää. Jos arvostaa ammattitaitonsa palkkaan, joka vastaa päivittäistavarakaupan myyjän palkkaa, voidaanko odottaa, että koulutuksen tuoma arvo lisääntyy? Tuskinpa vain. Syyt palkkojen jälkeenjääneisyyteen ovat varmastikin siinä, ettei tutkintoa edelleenkään tunneta kunnolla, tutkinnon suorittaneet eivät arvosta itse itseään ja samoista työpaikoista kamppailee tällä hetkellä sekä merkonomit, tradenomit että maisterit.

Ikävä tosiasia on, että kaikille valmistuville tradenomeille ei riitä asiantuntija- ja johtotehtäviä. Joidenkin on pakko työllistyä 'alempiin' ammattikuntiin. Jotkut myös tekevät tämän valinnan vapaaehtoisesti. Kaikkia ei ole luotu tekemään uraa. Ehkä koulutuksen sisäänottomääriä ja koulutuksen sisältöä tulisi uudistaa, jotta löydetään kaikille omaa tutkintoa vastaava työ.

Tämän kirjoituksen yleistykset perustuvat keskusteluihin muutaman vuoden sisällä valmistuneiden tradenomien kanssa sekä tietysti allekirjoittaneen omiin kokemuksiin.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home