Tuesday, June 10, 2008

Tämäkö avointa ja taitavaa yhdistymistä?

Salon seudun kuntien yhdistymissopimuksen tehnyt Arto Koski linjaa raportissaan kaksi ongelmaa: järjestelytoimikunnan kokoonpanon ja vaakunan(SSS 3.6.2008). En aio ottaa kantaa kumpaankaan näistä vaan näkemykseni mukaan vielä suurempaan ongelmaan: päätöksentekoon ja asioiden valmisteluun.

Järjestelytoimikunnan asioiden valmistelusta vastaa muutosjohtajatiimi, joka koostuu yhdistyvien kuntien kunnanjohtajista. Tämä herraporukka on ottanut itselleen liian suuren vallan uuden kunnan valmistelussa. Asiat valmistellaan viime tingassa, eikä luottamushenkilöille jää aikaa tutustua esitysten sisältöön. Kunnassa ylin päätäntävalta kuuluu luottamushenkilöille, ei virkamiehille.

Valmistelu on kaikkea muuta kuin avointa ja taitavaa. Internetistä tietoa etsivä kuntalainen löytää pöytäkirjoja ja esityslistoja, joiden suurin tietomäärä on liitteissä, joita ei internetissä julkaista. Ne toki voisi pyytää itselleen kaupungin kirjaamosta, mutta harva on sentään niin viitseliäs.

Toinen mielenkiintoinen näkökulma asioiden päättämiseen on järjestelytoimikunnan itselleen ottama valta suhteessa uuden kunnan valtuustoon ja hallitukseen. Toimikunnan asialistoilla on ollut asioita, jotka eivät sinne edes kuuluisi. Esimerkkinä voidaan mainita jätteenkuljetuksista käyty äänestys. Asia oli täysin nykyisen Salon kaupungin asia. Samalle viivalle voidaan laittaa myös kaupunginjohtajan valinta. Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja on sitä mieltä, että järjestelytoimikunta voi tehdä esityksen uudelle valtuustolle, eikä uutta kaupunginhallitusta välissä tarvita.

Kolmantena haluan tuoda esiin toimikunnan jäseniin ja muutosjohtajatiimiin juurtuneet vanhat kuntarajat. Esityksistä ja päätöksistä kuultaa usein läpi, että vanhan kunnan rajat painavat enemmän kuin uuden kunnan paras. Olisiko jo aika päästää irti vanhoista rajoista?

Järjestelytoimikunnan tehtävä on vastata uuden Salon valmistelusta. Uusi valtuusto lyö päätökset lopullisesti lukkoon syksyn vaalien jälkeen. Toimikunnan ja erityisesti sen puheenjohtajan toiminta on vähintäänkin omituista. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä kuin odotettaisiin uuden valtuuston toimivan pelkkänä kumileimasimena kaikille nyt tehdyille päätöksille. Toivottavasti näin ei tule käymään!

Kirjoitus julkaistu Salon Seudun Sanomissa 10.6.2008

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home