Monday, June 23, 2008

Talouden palvelija

Kävin mieheni kanssa torstaina allekirjoittamassa pankissa sopimuksen asuntolainan sitomisesta kiinteään korkoon. Saatin todella hyvä sopimus, jonka myötä koko lainan ehtomme paranivat. Nyt saamme olla viisi vuotta rauhassa tietäen kuukausittaiset lainan lyhennykset sentilleen. Antaa tämä nyt tehty ratkaisu ainakin itselle tiettyä turvallisuuden tunnetta.

Korkotason nousu alkoi huolettaa meitä syystä, sillä euribor on kohonnut jo kohtalaisen korkealle(ensimmäisen asuntolainani korko oli piirun päälle 3%), vaikkei nyt lamavuosien huipuista ole vielä tietoakaan. Olen miettiny tilannetta monesti, kun olen pohtinut omaa pärjäämistämme jatkuvasti kasvavien kustannusten kanssa. Meillä tilanne on sentään vielä hyvä: kuukausien jälkeen minäkin olen nyt töissä.

Mutta entä ne perheet, joissa toinen vanhempi ei ole työssä? Vanhempainvapaat, työttömyys, opiskelu eivät kartuta kukkaroa työn tavoin ja osa perheistä voi olla todella tiukoilla. Näiden etuuksien summa kun ei ehdi mukaan kustannusten nousuun edes nimeksi. Onko hyvinvointiyhteiskunta jälleen kriisissä?

Edellisestä lamasta on kulunut parisenkymmentä vuotta. Laman jälkiä korjataan edelleen. Itseäni huolettaa, että edellisen laman jäljet ovat vielä korjaamatta, kun jo uusi pukkaa päälle. Talouskasvu on hidastunut, korkotaso noussut, hinnat nousseet ja ihmisten ostovoima laskenut. Taantuma.

Viimeksi, kun yhteiskunta ajautui lamaan meillä oli porvarihallitus. Nyt meillä on jälleen samanpohjainen hallitusyhteistyö. Hallitus ei halua toimillaan puuttua ihmisten tilanteeseen. Jokaisen on vain tultava toimeen. Jokin vääristymä yhteiskunnassa on, jos lasten päivähoitoon laittaminen nousee keskituloiselle perheelle kustannuskysymykseksi, jos mietitään, kannattaako mennä lääkäriin tai hammaslääkäriin. Dieselin hinnan nousu ei saisi laittaa kuljetusyrityksiä konkurssiin tai nostaa kohtuuttomasti elintarvikkeiden hintoja. Tämähän on edessä ellei jotain tehdä.

Päättymätön suo. Olemme talouden palvelijoita. Orjia, joita emme haluaisi olla. Joku suurempi voima päättää, kuinka meidän elämämme etenee. Itse voimme tehdä pieniä toimenpiteitä asioille, jotka suoraan vaikuttavat elintilanteeseemme, kuten nyt tämä meidän asuntolainan korko.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home