Monday, June 16, 2008

Päivähoidon maksuttomuudesta

SDP:n pitkän linjan tavoite kaikille maksuttomasta päivähoidosta on saanut osalleen paljon kritiikkiä. Porvaripuolueiden ministerit ovat torpanneet ajatuksen tuoreeltaan, viimeisenä kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Kataisen mielestä tämä ei ole sosiaalista politiikkaa. Sosiaalista olisi, jos kaikilta otettaisiin vähemmän ja kaikkein heikoimpia autettaisiin enemmän.

Mielenkiintoista. Kahden lapsen päivähoito keskituloiselle perheelle maksaa elokuun alusta alkaen 443€/kk entisen 380€ sijaan. Tulojen ei edes tarvitse olla kovin kummoiset päästäkseen korkeimpaan maksuluokkaan. Nämä lapsiperheiden vanhemmat ovat niitä, jotka muutoinkin osallistuvat suurelta osin yhteiskunnan pyörittämiseen. Keskiluokka nousee taas maksajaksi, niin kuin usein ennenkin.

Päivähoitomaksujen korotuksien puolesta puhujat vetoavat siihen, että kaikkein pienituloisemmilla maksut laskevat. Totta tämäkin. Minä olenkin huolissani työssäkäyvän keskituloisen perheen taloudesta. Laskimme viikonloppuna mieheni kanssa, että hoitoon laittaminen ei kannata. Toisen kannattaa olla kotona. Onko tämä kokoomuksen tavoite? Naiset pois työelämästä? Kuulostaa taantumukselliselta.

Valtionvarainministeri Kataisen ratkaisu asiaan on verojen alentaminen. Kuka kumma pystyy alentamaan veroja niin, että perhelle jää jotain käteen vielä päivähoitomaksun korotuksen jälkeenkin? Hinnat ovat kautta linjan nousseet porvarihallituksen aikana. Ruoka, bensiini ja asuminen ovat kaikki kallistuneet huimasti ja leikkaavat nyt kansalaisten ostovoimaa. Inflaatio laukkaa neljässä prosentissa. Tähän ei enää tuloveron alennus auta. Itselläni alennuksen pitäisi olla yli 10%, jotta ostovoimani olisi se, mitä se oli viime vuonna.

Maksuton päivähoito, kaikille perheille, on todellinen kädenojennus lapsiperheille. Päivähoidon kokonaiskustannuksista vain murto-osa katetaan asiakasmaksuilla, muu rahoitetaan jo nyt verovaroin. Päivähoito on siirtymässä perusturvan alta sivistystoimeen. Miksi varhaiskasvatus olisi maksullinen, kun ei kerran koulutuskaan maksa mitään? Luontainen jatkumo laadukkaalle ilmaiselle peruskoululle on maksuton laadukas päivähoito. Kyse on tahtotilasta. Suomi on rikkaampi kuin koskaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home