Monday, May 19, 2008

Luopumisen tuskaa

Naisliiton liittokokous on ohi. Liitolla on uusi puheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson ja kaksi hyvää asiakirjaa. Varsinais-Suomen naispiirin puheenjohtaja Maiju Boenisch oli alkujaan ehdolle varapuheenjohtajaksi, mutta vetäytyi kisasta viime metreillä. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi tuli valittua Tuula Peltonen, jonka taakse Maijukin julkisesti asettui. Tämä oli naisen työ!

Viime eduskuntavaaleissa salolainen Katja Taimela valittiin eduskuntaan. Edellinen salonseutulainen edustaja oli perniöläinen Jukka Roos, jonka avustajan paikalta Katja ponnahti eduskuntaan. Jukka oli julkisesti Katjan takana alusta asti. Hän kiersi vaalikentillä ja teki työtä Katjan taustajoukoissa. Tämä oli miehen työ!

Vaatii rohkeutta ja todellista aatteen paloa tehdä tällaisia tekoja. Luopua omastaan toisen edun nimissä. Jukka oli toki muutenkin jo luopumassa eduskuntatyöstä, mutta muutoin on harvinaista, että luopuva kansanedustaja niin avoimesti asettuu jonkun taakse. Koska olemme solidaarisuuden ja yhteisen hyvän liike, tämän tyyppisen toiminnan pitäisi olla yleisempää. Mutta ei! Kynsin ja hampain pidetään kiinni siitä joskus saadusta, eikä anneta sitä pois, vaikka ehkä toinenkin ehdokas olisi tarjolla.

Kyse on siitä, että esimerkiksi kansanedustajat äänestyttävät itsensä puoluekokousedustajiksi vieden paikan joltain oikealta järjestöaktiivilta, joka vuosikymmeniä on tehnyt työtä PUOLUEEN hyväksi. Katja tekee muuten tässä naisen töitä monessakin asiassa: hän luopui piirihallitus paikasta, koska hänellä on siellä jo muutenkin puhe- ja läsnäolo-oikeus, saman päätöksen hän teki puoluevaltuuston suhteen ja kaupungin hallituksen paikkaan ei tuntunut olevan riittävästi aikaa, joten oli parempi luopua kuin hoitaa vasemmalla kädellä. Näillä paikoilla istuu tai on ehdolla eri henkilöt, mikä lisää asian painoarvoa. On saatu useampi ihminen päättäjien paikoille sekä kunnallishallinnossa että puolueessa. Katja tekee Naisen töitä!

Vallan jakaantuminen on ennen muuta positiivinen asia. Kun yhä useampi henkilö on mukana päätöksen teossa, saadaan näkökulmista monipuolisempia ja laadittuihin ratkaisuihin eri näkökulmia. Jos miettii sellaista tilannetta, että kaupungin lautakunnissa istuisivat vain valtuutetut, niin voimme suoraan nähdä, että tilanne olisi täysin absurdi. Lautakunnille ei enää olisi tarvetta, koska samat asiat voisi tuoda valtuustoon. Mielestäni on kuitenkin selvää, että lautakunnissa istuu myös muita kuin valtuutettuja, jotta näkemyksiin tulee laajuutta.

Tämän vuoden kuluessa teen myös oman naisen työni!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home