Friday, May 09, 2008

Hyvä johtaja, tyytyväinen alainen

Jokin aika sitten mtv3 julkaisi suurten puolueiden teettämän puolueiden imagotutkimuksen, jossa arvioitiin mm. puoluejohtajia. Kauppalehti Option uusimmassa numerossa käsitellään hyvää johtajuutta. Myös Sdp:n puoluekokouksen ohjelmat ja Sosialidemokraattisten naisten liittokokousasiakirjat käsittelevät laajalti työelämää ja johtajuutta.
Johtajuudessa on viime vuosina tapahtunut suuria muutoksia, eikä vanhalla autoritäärisellä sanelupolitiikalla ole enää sijaa nyky-yhteiskunnassa. Vanhat tavat istuvat kuitenkin tiukassa ja vanhan polven johtajia löytyy vielä sekä puolueen organisaatiosta että yrityksistä. Vanhat johtajat myös helposti pitävät viimeiseen asti kiinni vallankahvasta. Muutoksen vauhdittamiseksi uudet johtajat vaativat lisää tilaa ja mahdollisuuksia.
Pelotteleva, syyllistävä ja uhkaileva johtaminen on saanut rinnalleen uuden tavan, jossa johtajan ja alaisten välillä kyetään käymään rationaalista keskustelua. Vanhan johtamistavan seurauksena on eittämättä motivaation lasku, hampaat irvessä väkisin tekeminen ja viimeisenkin ilon sammuminen.
Ainakin omalta kohdaltani voin sanoa avoimen ja keskustelevan johtamisen vaikuttavan positiivisesti sekä työmotivaatiooni että työpaikan yleiseen ilmapiiriin. Työelämässä olen hyvän johtajan alainen.
Millainen sitten on hyvä johtaja? Avoimuus ja oikeudenmukaisuus nousevat omalla listallani kärkeen. Avoimessa johtamiskulttuurissa kaikkien on helpompi tehdä oma osansa. Salainen kabinettikulttuuri vaikuttanee päinvastaisella tavalla. Jos et ole tietoinen, missä tilanteessa eletään, on vaikea antaa asialle täysi panoksensa.
Hyvä johtaja antaa myös alaisten kantaa vastuunsa. Hän luottaa alaisten kykyyn tehdä työnsä ammattitaidolla. Hän kuuntelee mielipiteitä ja ottaa vastaan kehitysehdotuksia. Hyvä johtaja on kova ja pehmeä yhtä aikaa. Hän kykenee tekemään kovia päätöksiä, mutta samalla säilyttämään inhimillisyytensä – syyllistämättä. Ennen kaikkea hän kestää myös kritiikkiä, jota ilman ei tapahdu kehitystä.
Tyytyväinen ja erittäin motivoitunut työntekijä on yritykselle tutkimusten mukaan yli sata prosenttia tuottavampi kuin normaalisti motivoitunut kollegansa. Olisi mielenkiintoista, jos asiaa tutkittaisiin myös yhdistystoiminnan puolella. Kuinka paljon puheenjohtajan ominaisuudet vaikuttavat johdettavan organisaation motivaatioon ja toimintaan?
Työuupumuksen jälkeen olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota johtamisen epäkohtiin. Oma väsymykseni johtui johtajuuteen liittyvistä seikoista sekä liiallisesta työmäärästä. Lisäksi samaa johtamiskulttuuria sovellettiin sekä työssä että harrastuksissa, joten tilanne oli väistämättä edessä. Nyt pyrin aktiivisesti vaikuttamaan yleisen ilmapiirin laatuun ja avoimen keskustelun aikaansaamiseen.

Tie muutokseen on mutkainen ja kuoppainen, mutta pieni hitunen muutosta on jo havaittavissa!

Teksti on kirjoitettu V-S piirin nettikolumniksi.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home