Friday, April 11, 2008

Uudistuksen tiellä

SDP uudistuu. Meillä on tarve uudistua. Järjestötyöllä on tarve uudistua. Niin me, kuin kaikki muutkin yhdistykset ja järjestykset kärsimme siitä, että jäsenistömme ikääntyy ja vähenee. Huippuvuosista ollaan tultu noin puoleen. Kaikkea vanhaa ei toki tule romuttaa, mutta järjestömme rakenne ja toimintatavat eivät vain vastaa nykypäivän tarpeita.

Miten tätä uudistusta sitten voidaan lähteä tekemään? Mielestäni Varsinais-Suomessa toteutettu jäsenäänestys puoluekokousedustajista oli yksi hyvä esimerkki. Kokoukseen pääsee nyt moni sellainen, joka sopuvaalilla ei olisi tullut valituksi. Ensimmäinen viite siitä, että vanhankantainen junttaaminen taitaa olla ohi. Aikaa se tietysti vie, että päästään vielä enemmän demokraattiseen järjestelmään. Hyvällä tiellä ollaan kuitenkin. Kokonaan junttameiningistä tuskin koskaan päästään, mutta suurelta osin uskon siihen, että suuri osa asioista voidaan hoitaa myös demokraattisesti.

Puolueen puheenjohtaja valittaneen ilman minkäänlaisia ennakkosopimuksia. Samaa systeemiä toivoisin sovellettavan myös alueellisissa valinnoissa. Pätevin valitaan. Perinteinen "jos me saadaan puheenjohtaja, te saatte varan ja kaksi jäsentä" pitäisi jo unohtaa. Poliittisessa järjestelmässä tuskin koskaan päästään kokonaan eroon nappikaupasta, mutta järjestön sisällä sen luulisi onnistuvan. Jos keskustelu paikoille valittavista on oikeasti demokraattista ja avointa, niin kuka tahansa saappaat täyttävä voitaisiin virkaan valita ilman, että katsotaan, mitä postiosoitteessa lukee.

***************

Tänään toinen ihmetyksen aiheeni koskee Salon järjestelytoimikunnan toimintaa. Keskusvaalilautakunta lyötiin lukkoon. Demarit jäivät ilman paikkaa puheenjohtajistossa, vaikka ovat äänillä mitaten uuden Salon suurin puolue. Kepu ja kokoomus ilmeisesti olettavat, että nykyiset valtuustopaikat ovat mittari. Mielenkiintoinen uusi vaalimatematiikka on syntynyt.

Seuraavissa kuntavaaleissa jaetaankin siis ensin nykyisten valtuustojen paikat, jonka jälkeen paikat suhteutetaan uuden valtuuston paikkoihin. Näin mitattuna demarit ovat vasta kolmantena. MUTTA KUN EI! Salon demarit ovat jatkuvasti katselleet tilannetta viime vaalien äänimäärien perusteella. Tuo äänimäärä olisi tarkoittanut enemmän paikkoja järjestelytoimikunnassa ja nyt myös keskusvaalilautakunnassa.

Kuka mitäkin mitenkin katsoo. Porvareiden katsantotapaa tässä asiassa voi syystäkin sanoa vääräksi. Pettymys tullee olemaan suuri, kun tajutaan, että uusi valtuusto kootaan äänimäärien pohjalta, ei vanhojen valtuustopaikkojen.

Uuden Salon valmistelu on vahvasti porvarillisissa käsissä ja se näkyy. Valtio on samoissa käsissä ja ihminen voi huonosti. Käskihän jopa pääministeri ihmisiä katsomaan kansakunnan hyvinvointia, eikä kiinnittämään liikaa huomiota pahoinvointiin. Tämä lausunto tuli pari päivää sen jälkeen, kun Vanhanen oli kehunut hallitusta sosiaalisemmaksi kuin edeltäjänsä.

Vuosi on kulunut vaaleista ja tulokset näkyvät jo. Katainen lupailee ostovoiman nousevan, mutta ainakin meidän perheessä se on jo laskenut. Ei sitä millään matikalla saa positiiviseksi käännettyä. Ehkä porvareilla on tähänkin joku oma matematiikkansa? Jos kaikki hinnat ovat tasaisesti nousseet 5-10%, niin ei kolmen ja puolen prosentin palkankorotus riitä sitä kattamaan.
Voidaanhan tästä toki syyttää palkansaajia, eikö voidakin? Siitä huolimatta, että hallitus omilla toimillaan esti tupon syntymisen, tietäen, että palkankorotusvaateet kasvaisivat. Toivottavasti nyt huomattiin, että suuriin palkankorotuksiin vedoten, voidaan hintatasoa nostaa. Täytyyhän siihen olla varaa! Totuus on kuitenkin se, että monen perheen korotus menee jo pelkästään päivähoitomaksuihin.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home