Tämän päivän opiskelija, huomisen työntekijä(kö)?
Olen seurannut mielenkiinnolla netissä käytävää keskustelua tradenomien työllistymisestä. Tänäkin syksynä taas suuri joukko aloittaa tradenomiopintonsa jossakin päin Suomea, mutta kaikille ei riitä alan töitä. Pitäisikö aloituspaikkoja vähentää? Koulutuksen vaatimustasoa nostaa?Koulussa luodaan epärealistista mielikuvaa tulevaisuuden työpaikoista. Opiskelijoille maalataan kuvia, joissa kaikki ovat päällikkötason paikoilla, vaikka työura on useimmiten aloitettava alhaalta ja kivuttava ajan myötä ylöspäin. Vain harva on niin onnekas, että pääsee edes koulutusalansa töihin. On vaikea saada töitä ilman työkokemusta, jota taas ei saa ilman koulutusta. Tuntuu, että olemme oravanpyörässä, josta ei pääse pois. Itse olen ollut onnekas; työllistyin ilman kokemusta ja jopa alan töihin. Tämän lisäksi minä pidän työstäni!
Työnhakutilanteessa olisi pyrittävä erottumaan kymmenien tai ehkä satojen hakijoiden joukosta. Useilla miltei täsmälleen omaa profiiliasi vastaava CV. Miten pystyä erottumaan jo hakemuksessa? Sitä yritetään koulussa opettaa, ehkäpä jopa liian korkealentoista tekstiä ohjataan laittamaan. Haastatteluun pääsy on tänä päivänä lottovoitto ja se takaa mahdollisuuden erottua. Mikäli haastattelussa pystyt saamaan haastattelijan puolellesi, olet taas askeleen lähempänä työpaikkaa.
Työkokemusta voi kartuttaa työharjoittelujakson aikana. Tänään liian moni joutuu harjoitteluun liian vaatimattomaan työhön tutkintoon nähden. Vetoankin nyt työnantajiin, jotta käyttäisitte hyödyksi sen potentiaalin ja innostuksen, jota nuorissa opiskelijoissa on! Kunnollinen harjoittelupaikka parantaa huomattavasti nuoren mahdollisuuksia työllistyä tulevaisuudessa omalle alalleen.
2 Comments:
Ihan sattumalta eksyin tänne kun olin tekemässä koulutehtävää työllisyydestä. Olen siis itse toisen vuoden tradenomiopiskelija ja olen samaa mieltä kirjoituksesi kanssa.
Minulle ei onneksi ole käynyt vastaavanlaisesti, ettei kunnon harjoittelupaikkaa olisi ollut tms., mutta kavereilleni on. Harjoittelemaan pääsee samaan paikkaan kuin 15-vuotiaat kesätyöntekijät. Eikä työtehtävät eroa 15-vuotiaiden tehtävistä millään lailla. Tietysti oma viitsiminen on osanaan, mutta eipä yritykset paljon mahdollista muutakaan.
Lisäksi minua itseäni hirvittää työllistyminen sitten kun valmistun. Osa tuttavistani, jotka ovat tradenomeja, paistavat hampurilaisia paikallisella ABC:llä tai toimivat siivoojina. He kylläkin pitävät työstä, mutta silti... Ja sitten johtajien paikalla istuvat kouluttamattomat tai alhaisemmin koulutetut kuin tradenomit. En halua tietenkään aliarvioida heidän osaamistaan, mutta jotenkin vain huvittaa tilanne :) kannattaako tuota nyt sitä sitten opiskella sen koommin?
Muistan elävästi, kun monet etsivät harjoittelupaikkaa tuloksetta. Itse työllistyin vakituiseen työsuhteeseen, jonka sitten luin työharjoitteluna. Ehkä osaltaan kyse on myös tradenomien omasta ammatti-identiteetistä. Ei osata vaatia parempia paikkoja tai ei uskalleta hakea työtä oikealta vaativuustasolta.
Tutkintoa olisi entistä enemmän tehtävä tunnetuksi, jotta työllistyisimme paremmin koulutusta vastaaviin tehtäviin.
Ongelmia on nähdäkseni kaksi suurta
1. Meitä valmistuu liian paljon ja aloille, joille ei ole kysyntää. Ainakin omalla paikkakunnallani taloushallinnon paikkoja on tarjolla enemmän kuin markkinoinnin.
2. Joku tulee aina töihin halvemmalla. Itselläni moni työpaikka viimeisen vuoden sisällä kaatui juuri palkkatoiveeseen, joka ei mielestäni ollut mitenkään liian suuri.
Tsemppiä koulutehtäväsi kanssa! Ja kyllä tämä koulutus ainakin itselleni ollut hyödyllinen. Tosin aikaa ja tahtoa on vaatinut päästä kunnon hommiin. Älä lannistu!
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home