Monday, January 08, 2007

Internet ja vaalitaistelu

Surffaillessani eilen netissä päädyin tunnetulle keskustelupalstalle netissä ja ryhdyin pohtimaan internetin merkitystä nykypäivänä. Ainakin noiden keskustelupalstojen kautta on helppo mustamaalata vihamiestä, oli sitten kyse yksityis- tai liike-elämästä saatika sitten vaalitaistosta. Koska keskustelupalstojen sisältö on välillä täysin lukukelvotonta, mahtaako niillä olla minkäänlaista valvontaa.
Positiivisen julkisuuden sattuessa, saattavat palstat antaa buustia kampanjaan ja tunnettuuteen, mutta myös päinvastainen tilanne on mahdolinen. Mitä enemmän tunteita ja turhautumista peliin tulee mukaan, sitä likaisemmaksi tekstit käyvät. Poliittisesti värittyneitä viestejä on vähän, mutta ihmisten yksityiselämään liittyen viestejä on pilvin pimein. Mikäli tunnet ihmisen, on hänet helppo paikantaa noilta palstoilta; joko kirjoittajana tai kirjoituksen kohteena. Aina löytyy joku, jolla on painava sanansa sanottavana, tunsi hän sinut tai ei.

Netti on tosin tuonut vaalitaisteluun paljon hyviäkin puolia. Nettisivut löytyvät vähintäänkin jokaiselta ehdokkaalta ja usea pitää jo blogiakin tekemisistään. Ehdokkaisiin on helppo tutustua netin välityksellä silloin, kun itselläsi on siihen aikaa. Myös vaalikoneiden avulla tehtävä oman ehdokkaan etsiminen on kerta kerralta suositumpaa. Itselleni äänestäminen on aina ollut suht helppoa, mutta huvikseni käyn silloin tällöin testaamassa vaalikoneita. Jos niihin olisi uskominen, oma puolueeni ei olisi saanut ääntäni kaikissa menneissä vaaleissa.
Kertooko tämä siitä, että olen väärässä porukassa? Tuskin, se vain saattaa kertoa siitä, että jossakin puolueessa on jäsen, jonka arvot omat lähellä omiani. Yleensä tosin olen mennyt enemmän vasemmalle kuin missä tällä hetkellä koen olevani, joten sinänsä en ole kamalan huolestunut arvomaailmani muutoksesta.
Mutta takaisin aiheeseen. Netti on siis tuonut mukanaan muutoksen vaalitaisteluun. Ihmiset surffaavat ja etsivät ehdokastaan, täyttävät vaalikoneita ja tekevät päätöksen. Väittäisin, että internetin merkitys on jopa suurempi kuin television. Vaalitentit tavoittavat kyllä yleisöä, mutta niihin ei tavallisella ehdokkaalla ole mitään mahdollisuutta päästä, vaan ne hoidetaan yleensä puoluejohdon toimesta. Netin välityksellä kaikilla ehdokkailla on mahdollisuus tavoittaa yleisönsä ilman suuria kustannuksia, ajasta ja paikasta riippumatta. Yhdessä muiden menetelmien kanssa internet on mainoskanava vertaansa vailla!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home